Schoolgebouw - Academie Tien

Ons nieuwe gebouw

In september 2023 staat er aan het Berlijnplein een prachtig nieuw beeldbepalend gebouw.

Het gebouw komt vlakbij de Pathé bioscoop. De school heeft een entree aan het Berlijnplein, de sporthal en het dakplein zijn toegankelijk via de Zagrebstraat. Met veel glas, nisjes, een open indeling en een openbaar plein op het dak wordt het een toegankelijk en uitnodigend gebouw. Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd en is aardgasvrij. Er komen zonnepanelen op het dak, energiezuinige installaties en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming. Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is gemaakt door Wiersema Architecten & de Architecten CIE.

Terugkomende visie in het ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is helemaal afgestemd op het vernieuwende onderwijsconcept van Academie Tien: leren met lef. Dit is een openbare, brede middelbare school voor mavo, havo en vwo. Leren begint hier met verwondering. Daarom creëert Academie Tien leeromgevingen die een afspiegeling zijn van de echte wereld. De school is opgedeeld in 8 thuisunits; een kleinschalig en huiselijk leergebied voor een groep van 180 leerlingen. Deze thuisunits liggen met een eigen toegang rond het centrale hart en een deel van de werkplekken ligt aan de balkonranden rond de gemeenschappelijke hal. De centrale hal is daarmee een collectieve werkplek, een ontmoetingsplek die doet denken aan moderne bibliotheken of werkcafés.

De thuisunit

De thuisunit biedt een variatie aan werkplekken. Van leren en concentreren in de lokalen aan de gevel naar samenwerken en communiceren op het leerplein en het balkon in de centrale hal. Vanuit elke Thuisunit kun je door dit centrale hart in één overzicht een groot deel van de hele school overzien. Door het open karakter van deze ruimte voelen alle gebruikers zich sterk met elkaar verbonden, thuis in één school.

Sportaccomodatie

In de vernieuwde sporthal die in het gebouw komt, kan bijna iedere wedstrijdsport op NOC*NSF-niveau gespeeld worden. Overdag gebruiken de leerlingen van Academie Tien de hal voor hun gymlessen. De sporthal heeft een eigen toegang via het centrale plein. ’s Avonds en in het weekend is deze te huren via de gemeente Utrecht.

Dakplein voor iedereen

Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein met veel groen, mooie zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter. Het plein is beschikbaar voor de hele buurt, ook de leerlingen van Academie Tien maken hiervan gebruik.