Leerlingenraad - Academie Tien

Leerlingenraad

Leren met Lef, daar zet de leerlingenraad zich voor in. Wij als leerlingenraad kijken naar wat er Beter kan.

Leren met Lef, daar zet de leerlingenraad zich voor in. Wij als leerlingenraad kijken naar wat er beter kan.

Wat houdt de leerlingenraad in?

In de leerlingenraad kijk je met een kritische blik naar wat er gebeurt op school. Je houdt je ogen en oren goed open om te zien of iedereen tevreden is. Wanneer er zaken zijn die verbeterd kunnen worden, pak je dat op. Dit bespreken we tijdens de vergadering met alle leden van de leerlingenraad. Hier wordt een taakverdeling gemaakt over wie wat oppakt, wat er voor nodig is en met wie we dit moeten bespreken. Dit kunnen leerlingen, docenten of de schoolleiding zijn.

Sommige punten worden doorgegeven aan de MR wanneer wij als leerlingenraad geloven dat de inspraak van ouders en leraren kan helpen. Er zitten ook twee leerlingen van de leerlingenraad in de MR (Peike en Lara), zij hebben de taak om de punten van de leerlingenraad rechtsreeks door te geven en aan de MR en andersom.

Wie zit er in de leerlingenraad?

In de leerlingenraad zitten leerlingen van alle verschillende niveaus, leerjaren, afkomsten en leeftijden (inclusief junioren). Dit proberen we zo divers mogelijk te houden zodat er punten ingebracht worden van alle kanten. Deze leerlingen kunnen zich aanmelden door een sollicitatiebrief te schrijven. Deze worden doorgenomen met de leerlingen die al in de leerlingenraad zitten. Met zijn allen maken we een keuze uit de beste sollicitaties.

Hoe lang mag je blijven in de leerlingenraad?

Je mag je hele schooltijd in de leerlingenraad blijven. Als je eruit wilt, door te weinig tijd of je vindt het niet meer zo leuk, wordt er voor jou plekje iemand anders gezocht. We willen graag leerlingen die gemotiveerd zijn en de tijd voor de leerlingenraad over hebben.

Heb je veel werk aan de leerlingenraad?

Om de twee weken heb je een vergadering. Deze vergaderingen zijn tijdens de dagstart en lopen eventueel door in de les, dit betekent dat je naast de leerlingenraad genoeg tijd hebt voor school of vrije tijd. Afhankelijk van wat er moet gebeuren heb je ook nog tijd nodig om jouw aangewezen taken uit te werken. Soms kost dat een half uurtje, soms ben je wat langer bezig. Meestal werk je met iemand samen.

Wat doen wij?

Wij verzamelen informatie bij onze medeleerlingen. Onze geplande punten staan beschreven in ons jaarplan, een paar voorbeelden hier van zijn de betrokkenheid van de leerlingen vergroten, aandacht voor mentale gezondheid en meedenken over buitenlandse reizen. Ook hebben we meegedacht over de schoolregels. We hebben gekeken wat er, volgens ons, aangepast zou moeten worden en we geven onze mening daar over.

Personen in de leerlingenraad

De leerlingenraad wordt vertegenwoordigd door leerlingen uit verschillende leerlagen en units. In 2023/2024 zitten in de leerlingenraad:

Peike (5 vwo), Lara (5 havo), Tom (3 havo/vwo), Rosie (5 vwo), Sena (4 mavo), Amélie (1 m/h/v), Anna (1 m/h/v), Ihsane (Junioren), Joep (2 m/h/v), Lotte (2 m/h/v), Maisem (5 havo), Oumaima (junioren), Sanne (2 m/h/v), Mihrace (2 m/h/v), Wieke (1 m/h/v).